Special Nests material bli inte inaktuellt på samma sätt som de dagsaktuella nyheter vi tar del av i det dagliga medieflödet. Du kan i stället se oss som en kunskapsbank dit du kan återkomma för att hitta artiklar om det som för tillfället är av intresse för dig. Prova på en gång genom att skriva in ett ämne som intresserar dig i sökrutan på startsidan: www.specialnest.se
Somliga av våra artiklar ligger inom Premiumformatet, vilket betyder att de är låsta och endast kan läsas av våra prenumeranter. Om du vill teckna en prenumeration kan du göra det här: http://www.specialnest.se/prenumeration
6 Special Nest-artiklar om specialintressen vid autism:
"Använd specialintressen – så kan lärare stötta elever med autism": I stället för att kämpa med vanliga uppgifter kan lärare öka motivationen hos elever med autism genom att föra in elevernas specialintressen i undervisningen. Det har Katrin Dahlbäck sett som gymnasie- och speciallärare.
"Han vill få företagen att se styrkorna med autism": Från fårbonde och filmproducent till vd för en digital marknadsföringsbyrå – Gunnar Barks karriär är lika brokig som imponerande. Han ser sina specialintressen och sitt hyperfokus som en stor tillgång i jobbet.
"Att ha autism kan vara tufft men det går att hitta sin väg": Här är en intervju med Linda Zetterström, som diagnostiserades med Aspergers syndrom som barn och som idag är specialistsjuksköterska inom psykiatrin. Hon berättar bland annat att specialintressen kan användas för att hanera ångest.
"Är autism motorn bakom mänsklighetens utveckling?": Den internationellt uppmärksammade autismforskaren Simon Baron-Cohen menar att det systematiska tänkandet och fokuset på specialintressen vid autism har bidragit till människans uppfinningsrikedom genom historien.
”Min gitarr är en sköld”: En intervju med "jukeboxen" Josef Nordin som arbetar som trubadur. Han har även Aspergers syndrom, vilket enligt honom är en fördel när det gäller att memorera låttexter.
“Skrivandet blev en flykt undan verkligheten": För Kajsa Zetterberg har skrivandet alltid varit värdefullt. I denna intervju berättar hon både om sin aspergerdiagnos och om sin debutroman.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Spel byggt på hjärnforskning får barn att prestera bättre i skolan
- Så här funkar WISC-testet
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Så fungerar adhd-medicin
- Psykologernas 10 tips för bättre relationer i skolan