Nästa artikel
Premium Personer med adhd äter ofta mer socker och mättat fett, och mindre frukt och grönt, än genomsnittsbefolkningen. Ohälsosamma matvanor kan därmed vara en orsak till att risken att drabbas av övervikt och diabetes är förhöjd vid adhd. Det visar en stor studie från Örebro universitet.
Sedan några år tillbaka är det välkänt att personer med adhd har en högre risk att drabbas av fysiska sjukdomar såsom övervikt och diabetes typ II, men orsaken till det är okänd. – Vi ville därför undersöka patientgruppens matvanor, som kan vara en förklaring. Forskningen har hittills mest fokuserat på psykiatrisk samsjuklighet, så här finns en kunskapslucka att fylla, säger Henrik Larsson, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet. Han h
Liknande innehåll
Annons
Populärt innehåll idag
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Hon slutade med adhd-medicin: ”Jag har fått bråka med psykiatrin”
- Rustar unga vuxna med npf för arbetslivet: ”Ganska hoppfull på sikt”
- Här ges distansundervisning som särskilt stöd: ”Måste ha rimliga förväntningar och inte tro att detta kommer att lösa allt”
- Så här funkar WISC-testet
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Pandas – en autoimmun sjukdom med neuropsykiatriska symtom