Nästa artikel

  • Studien från Örebro universitet visar att personer med adhd äter mer socker och mättat fett än genomsnittet.

  • Henrik Larsson har tillsammans med doktoranden Lin Li genomfört den nya studien om matvanor hos personer med adhd.

Premium Personer med adhd äter ofta mer socker och mättat fett, och mindre frukt och grönt, än genomsnittsbefolkningen. Ohälsosamma matvanor kan därmed vara en orsak till att risken att drabbas av övervikt och diabetes är förhöjd vid adhd. Det visar en stor studie från Örebro universitet.

Sedan några år tillbaka är det välkänt att personer med adhd har en högre risk att drabbas av fysiska sjukdomar såsom övervikt och diabetes typ II, men orsaken till det är okänd. – Vi ville därför undersöka patientgruppens matvanor, som kan vara en förklaring. Forskningen har hittills mest fokuserat på psykiatrisk samsjuklighet, så här finns en kunskapslucka att fylla, säger Henrik Larsson, professor vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet. Han h

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons