Företagsledaren Johan von Holstein minns det tydligt. Han gick i femteklass och det var den sedvanliga “klassens timme” under fredagseftermiddagen. Eleverna skulle leka; det var en enkel tävling som handlade om vilket lag som snabbast kunde dra ned tvättkläder från en lina. En flicka, som den unge Johan von Holstein var kär i vid tillfället, var i laget han höll på. Han var i ett annat lag som skulle tävla efteråt. Tävlingen satte i gång och han märkte att det laget som han hejade på höll på att förlora, och Johan von Holstein fick genast en impuls att skrida till verket och hjälpa dem under leken. Detta fick han ju inte, egentligen, även om han inte kunde låta bli och inte riktigt hade tänkt efter. Resultatet blev att laget blev diskat. Detta är en minnesbild som har följt med honom genom livet och som gestaltar svårigheterna han hade under barndomen. Ständigt denna dåliga impulskontroll, handlingar utan att tänka efter före.
– Det låter löjligt, men för mig är minnet något av ett trauma. Och dessa typer av grejer uppstod hela tiden. Jag var till exempel en mästare på att knäcka vikarierande lärare, men efteråt fick jag alltid dåligt samvete, säger han.
Inte diagnostiserad
Vi ses en varm septembereftermiddag på en restaurang vid Stureplan i centrala Stockholm. Johan von Holstein är i dag 53 år och har ett långt – både framgångsrikt och turbulent – yrkesliv bakom sig. Det var den legendariske företagsledaren Jan Stenbeck – grundare till bland annat det börsnoterade medieföretaget Modern Times Group (MTG) - som tog honom under sina vingar i början på 90-talet. Därefter gjorde Johan von Holstein kometkarriär inom MTG-koncernen och fick bland annat ansvaret för att utveckla tv-kanalen ZTV. 1996 startade han it-konsultbolaget Icon Medialab som växte explosionsartat. På fyra år uppnådde bolaget en omsättning på 2,5 miljarder kronor och sysselsatte 3 500 personer på 21 kontor i 32 länder. När it-bubblan slog till vid millennieskiftet led dock bolaget stora förluster och förvärvades till slut av en nederländsk konkurrent. Men under vår intervju är fokus inte på hans yrkeskarriär, utan på hans personlighet och karaktär. Johan von Holstein är inte diagnostiserad, men tror själv att han har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
– Nej, jag har inte funderat på att göra en utredning. Jag är säker på att jag har en bokstavskombination och skäms inte ett ögonblick för det. Men om det i en utredning skulle visa sig att jag inte har det, skulle det nog verka negativt på folk som har blivit inspirerade av att jag har sagt att jag har det. Det är att jag har inspirerat andra till entreprenörskap som gör att jag känner mig framgångsrik.
Kunde inte sitta still
Låt oss ta det från början. Johan von Holstein växte upp på en gård utanför Halmstad tillsammans med sin mamma, pappa och bror. Pappan, som drabbats av polio som fyraåring, hade funktionsnedsatta ben. Mamman drev ett stuteri och tog hand om – med Johans beskrivning – socialt missanpassade ungdomar som kom från Stockholm och bodde på gården under en tid. Själv hade han överskottsenergi och led inte sällan av dåligt samvete, eftersom han gjorde saker som han visste att han inte borde göra.
– Det var ungefär så här på skolan: Någon sa ”Hoppa, hoppa!” och jag hoppade från klätterställningen. Ofta blev resultatet ganska tråkigt. Jag var otroligt känslosam och tålde inte att vara ensam. Så är det fortfarande. Min hjärna måste konstant ha någonting att göra och jag klarar inte av ensamhet som inte är helt självvald.
Hans mamma och pappa brukade säga att han hade ”danssjukan”, vilket betyder att han ofta inte kunde sitta still och hade svårt med koncentrationen. Det blev inte enklare att hantera överskottsenergin i skolan när han dessutom led av ordblindhet. Johan berättar att han är så koncentrerad på bokstäverna när han läser att han inte kommer ihåg innehållet av vad han har läst. Det är än i dag på det sättet. Samtidigt är han dålig på att stava, berättar han. I Worddokumenten på datorn är det ofta fullt av rödmarkeringar.
– Jag kan fråga dig hur ”varje” stavas och du säger att det stavas med ett j. Men i morgon har jag glömt det och stavar det ändå med g, säger han och tillägger:
– Om jag skulle sammanfatta mitt liv och min person skulle jag använda citat som: “Fullt ös, allt eller inget”. Det har varit så. Jag har till exempel alltid haft svårt att sova. I dag kanske jag ändå sover 5-6 timmar per natt, men under stora perioder av livet har jag kanske sovit max 3-4 timmar per dygn.
Visuellt stark
Han lyckades knappt gå ut högstadiet och hoppade av humanistiska linjen på gymnasiet för att sedan läsa till högskolebehörighet via komvux. Han kom därefter in på ekonomlinjen vid Stockholms universitet och läste även informationsteknologi i Lund. Men det var under en lektion ekonomlinjen hösten 1989 som något hände med honom. Det var en lärare som illustrerade ett avancerat ekonomiskt resonemang på tavlan – och plötsligt gick det upp för Johan att han var visuellt stark och hade lätt för att tänka i bilder. Han reser sig plötsligt upp i restaurangen, hämtar penna och papper och vill visa hur han menar. Därefter tecknar han snabbt ett slags affärsmodell med kuber, grafer och kurvor för Icon Medialab – samma modell som han ritade när han startade företag i mitten på 90-talet. Han berättar samtidigt om allt från olika ekonomiska teorier till vilka yrkeskategorier som behövs för att starta ett it-företag. Det blir uppenbart att han trots ordblindheten har en gedigen kunskap om företagsekonomi och affärsstrategier.
– Jag har ritat hundratals sådana här modeller och för mig är det så att en bild säger mer än tusen ord. Om jag har den här typen av illustrationer och modeller framför mig är det enklare att komma ihåg historien, säger han och tillägger:
– När jag var liten brukade min mormor rita samtidigt som hon berättade en historia, det kunde till exempel bli en katt. När jag satt där på föreläsningen och läraren ritade på tavlan under lektionen så insåg jag: ”Detta är ju som mormors katt”. Efter det fick jag högsta betyg på kurserna rakt igenom.
Hur kändes det?
– Tidigare hade jag försökt vara som alla andra, även om jag inte var det. Sedan lärde jag mig att utnyttja mina styrkor. Till exempel kunde jag använda överskottsenergin till att skapa och bygga någonting. I energin finns ledarskap.
Han ger ett exempel. I slutet på 90-talet skulle han, i egenskap av framgångsrik it-entreprenör och företagsledare, hålla en inspirationsföreläsning i Ystad. Det var en mörk höstkväll med dåligt väder. Stämningen i lokalen före föreläsningen var lågmäld.
– Det är min bästa föreläsning någonsin. Jag lyckades entusiasmera folk och energin i publiken var alldeles enorm efteråt. Folk var euforiska. Själv satte jag mig bakom scenen och grät efteråt. Jag var trött efter att ha tagit all energi ur mig själv och förmedlat den till åskådarna. Jag ville att de skulle tänka: Nu kör vi!
“Jag passade inte in i deras system”
Kanske var det Johans dåliga impulskontroll som gjorde att han efter examen från ekonomlinjen sökte jobb på en båt i Barcelona under sommar-OS 1992. Han hade hört att båten skulle ligga vid hamnen och att den svenska finanseliten skulle besöka den under evenemanget. Han sökte jobb som ansvarig för underhållning och seminarier på båten och fick det. Han hade med sig en bunt cv:s gav ett av dem till Jan Stenbeck. Och resten är, som man säger, historia. Senare startade Johan, förutom Icon Medialab. bland annat e-handelsföretaget LetsBuyIt som också lades ner i samband med it-kraschen. Om han hade lagt sina kort bättre hade han varit en förmögen man i dag, berättar han.
– Jag gjorde enorma pengar under ett par år, men förlorade sedan alltihop under bubblan. Och jag tror att det har att göra med min personlighet. Om jag hade startat flera av mina bolag år 2007 istället för runt 2000 så hade det varit annorlunda i dag. Då hade jag varit en förmögen man, även om jag i dag inte är fattig på något sätt, säger han och tillägger:
– Men på den tiden tänkte jag ”är man inte störst nu så blir man det aldrig”. Jag hade inte förmågan att se långsiktigt och det beror nog på impulskontrollen och att jag är en slarvig och rastlös person. Jag har tagit många felbeslut för snabbt.
I dag ägnar sig Johan von Holstein fortfarande åt att investera i och bygga upp bolag, om än i långsammare tempo än tidigare. Han vill också inspirera andra till entreprenörskap och håller bland annat på att skriva en bok med titeln ”Ingenting kan stoppa dig nu”, en uppföljare på boken ”Ingenting kan stoppa oss nu” som han släppte på 90-talet. Han vill förmedla att alla kan nå framgång om de jobbar hårt och tror på sig själva.
– När jag gick i skolan berättade man för mig att jag var en idiot. De sade att jag skulle börja jobba på det lokala mejeriet istället för att gå gymnasiet. Jag passade inte in deras system. Men jag lyckades i alla fall, trots ordblindhet och dålig koncentration. En utbildning är bara en liten del av framgången. Det krävs framför allt hängivenhet och hårt arbete. Även om man har en bokstavskombination kan man åstadkomma något viktigt för sig själv, för andra, för samhället. Alla har något som världen behöver, det ska man inte slarva bort.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Brett spektrum inom autism och fler autismdiagnoser väcker debatt
- Så här funkar WISC-testet
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Så fungerar adhd-medicin
- Psykiatrin förändrar synen på autism och adhd
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Sonens autismdiagnos inspirerade kritikerhyllat album