Nästa artikel

  • "Tvångsåtgärder är någonting som ska vidtas i sista hand", säger socialminister Lena Hallengren (S).

  • Forskaren Git-Marie Ejneborn Looi ställer sig frågande till varför förslaget om minskad användning av fastspänning fokuserar på just tidsomfattningen.

  • Maria Sivall är jurist på Autism- och Aspergerförbundet, som förespråkar ett förbud mot tvångsåtgärder som fastspänning inom psykiatrin.

Premium Nu ska användandet av tvångsåtgärder som fastspänning och isolering minskas inom den barnpsykiatriska slutenvården, enligt ett förslag från regeringen. ”Ett steg i rätt riktning, men de har varit lite väl försiktiga och kunde ha valt att sätta ännu mer press på vården”, säger omvårdnadsforskaren Git-Marie Ejneborn Looi till Special Nest.

I december förra året presenterade regeringen, med socialminister Lena Hallengren (S) i spetsen, ett förslag till minskat användande av tvångsåtgärder mot patienter som är under 18 år. Förslaget rör tvångsåtgärder som fastspänning med bälte och isolering från andra patienter. Dessa åtgärder används idag inom den slutna psykiatriska tvångsvården, vilken i sin tur regleras av lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Enligt nuvarande bestämmelser får fastspänning med bälte

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons