Nästa artikel

  • "I framtiden skulle det kunna göra stor skillnad för ett stort antal människor om vi kan använda enkla beteendepsykologiska åtgärder med skärmspel för att förebygga lidande efter trauman, så att de slipper plågsamma minnen", säger psykologiprofessorn Emily Holmes.

  • Emily Holmes är professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap i psykiatri vid Karolinska institutet samt Oxford University. Hon är en av författarna bakom studien av ångestladdade bilder hos barn med och utan ASD, samt studien om Tetris som förebyggande av flashbacks (se faktaruta).

Premium En bild säger mer än tusen ord. Det är extra sant när det gäller allt vi ser för vår inre syn, bilderna kan rucka på våra känslor betydligt mer än den inre rösten. Visste du att inre bilder, ångest, autism och spelklassikern Tetris hänger ihop? Här får du veta hur.

Jämt och ständigt skapar vi inre bilder, både negativa och positiva. Kanske föreställer vi oss morgondagens framgång, eller kastas tillbaka till den gången vi kom pinsamt sent. I grova drag kan vårt tänkande delas in i ett verbalt och visuellt sådant, där den sistnämnda har mest makt och stiger in även när vi försöker tänka verbalt. – Det är så här våra hjärnor är kopplade, det kan finnas en evolutionär förklaring – vi har inte alltid varit verbala varelser. Under en

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Kategorier: 
Forskning
Annons