I ett nyfött barns hjärna finns fler kopplingar än hos en vuxen person. Efter hand försvinner många av kopplingarna, eller synapserna, vilket gör att kommunikationen i hjärnan går smidigare. Denna process är helt normal och kallas pruning.
I en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature har forskare hittat ett samband mellan pruning och förekomsten av schizofreni.
Efter att ha undersökt data från över 60 000 människor upptäcktes en gen som var vanligare bland dem med schizofreni. När man tittade på vilken roll genen spelade hos möss, såg man att de individer som hade genen också hade en mer genomgripande pruning-process. Det innebär att alltför många synapser försvann i takt med att musens hjärna mognade.
Den nya kunskapen kan enligt Läkartidningen komma att användas för att identifiera vilka som ligger i riskzonen för att utveckla schizofreni. En annnan möjlig följd är att öka förståelsen för autism. Där ser nämligen pruning-processen också annorlunda ut än normalt, men åt andra hållet. Bland personer med autism blir ovanligt många av kopplingar mellan hjärncellerna kvar.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Spel byggt på hjärnforskning får barn att prestera bättre i skolan
- Så här funkar WISC-testet
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Så fungerar adhd-medicin
- Psykologernas 10 tips för bättre relationer i skolan