Miljön vi utsätts för före födseln kan påverka generna och att de förändringarna sedan kan ha effekter under hela livet. Det har flera forskningsstudier visat på senare tid och en av de mest kända kommer från McGiluniversitetet i Kanada. Det rapporterar SVT.
Forskarna vid McGiluniversitetet fick genom en naturkatastrof möjlighet att på nära håll studera vad som händer med foster när deras mammor utsätts för stora påfrestningar.
När delar av Kanada lamslogs av en omfattande isstorm 1998, drabbades hundratals blivande mödrar av svår stress, då samhällen isolerades under naturkatastrofen och elektriciteten slogs ut under flera veckor.
Ett kanadensiskt forskarteam har sedan dess studerat effekterna hos de barn som föddes efter isstormen, för att ta reda på om den stress deras mödrar utsattes för under den sena graviditeten fått några konsekvenser.
Resultatet från studien visar tydligt att barnen som i fosterlivet utsattes för stark stress var svagare, båda vad gäller språk och motorik. När de var två år använde de 30 procent färre ord än de som inte utsatts för svår stress.
Du kan se mer i Vetenskapens värld på SVT play, i den sista delen av BBC-dokumentären "Nio månader- Vem du ska bli avgörs innan du föds".
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Spel byggt på hjärnforskning får barn att prestera bättre i skolan
- Så här funkar WISC-testet
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Så fungerar adhd-medicin
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Biologisk klocka även för män