När skidåkarnas högsäsong infaller är platsen självklar: Dalarna. Special Nest når Jonas Böhlmark när han är mitt i förberedelserna inför Vasaloppet Elit, vilket är ett kvitto på att han är en av Sveriges bästa konditionsidrottare.
– I dag har jag kört sista hårda passet, från Sälen till Mångsbodarna i full rulle, för att gasa upp kroppen lite inför loppet. Formen känns bra, säger han.
Elitvasan åsido, den 25 mars väntar en ännu större utmaning. Jonas Böhlmark och bästisen Axel Bergsten ska då kliva i bindningarna på längdskidorna, runt midjorna knyta rep till varsin pulka med förnödenheter, sedan väntar cirka sju-åtta veckor och 180 mil i vildmarken, ända upp till den ryska gränsen.
Jonas Böhlmark har bevisligen klarat av halvtokiga infall tidigare. I somras ställde han sig på en SUP-bräda och sträckpaddlade till Finland, de 28 milen på öppet hav tog 43 timmar att avverka. Ingen sömn, bränslet bestod främst av tortellini, chips och läsk. Medan han gör de långa, gnetiga, repetitiva lågintensiva passen upplever han ett nästintill meditativt tillstånd. Dessa tuffa konditionspass gör under för att hålla hans hjärna frisk.
– På havet gick hjärnan in i ett flow, det är största mindfulness-upplevelsen jag har haft i livet. Jag kände aldrig smärtan förrän jag klev av brädan – då låg jag och skrek, det gjorde så jäkla ont. Jag hade förfrusit både tår och fingrar. Men jag var inte trött i skallen!
Fick psykos som 19-åring
Ombord på följebåten i somras fanns en ovanligare packning i form av det antipsykotiska läkemedlet olanzapin. En säkerhetsåtgärd som tur nog inte behövdes.
– Det är svårt att veta hur hjärnan ska reagera under en sådan lång tripp. Skulle jag få maniska skov? Och jag såg i syner, moln i horisonten blev till berg, men det är nog normalt när man har varit uppe två dagar i sträck, haha.
När Jonas Böhlmark var 19 år drabbades han av en psykos, sin första och enda, med följden att han blev inlagd under en månads tid på en psykiatrisk avdelning. En tuff tid följde efter psykosen. Plötsligt tvingade Jonas Böhlmark börja betrakta glädje, energi och kreativitet som ett oroväckande symptom, ett ont omen, ett möjligt hot om kommande manier, psykoser och efterföljande depressioner.
– Det är väldigt svårt för en ung vuxen att måsta ta mediciner när man är glad. För att kunna leva ett fantastiskt liv med sjukdomen, så måste man lämna festen när den är som roligast. Det kräver enorm sjukdomsinsikt, därför är bipolär sjukdom så lömsk, säger Jonas Böhlmark.
Skamkänslorna var starka, bipolär sjukdom är inget som folk direkt kungör på Facebook. Under de första tio åren med bipolär sjukdom fick bara ett fåtal personer veta hans hemlighet.
– Fördomarna är så många. Att vi inte kan bli bra föräldrar. Att vi inte kan sköta ett jobb. Att vi kostar enorma mängder pengar i form av sjukskrivningar. Jag har bara varit sjukskriven en gång på tio år! Sjuksköterskorna på affektiva mottagningen har sagt att många av patienterna är högfungerande och har bra jobb. Men ingen är öppen med sjukdomen för stigmat är så starkt, säger han.
Adhd-utredning pågår
Jonas Böhlmark betraktar sina förutsättningar som ett enormt privilegium. I samband med insjuknandet upptäckte han idrotten, rutinerna stabiliserade svängningarna som kännetecknar bipolär sjukdom (när pendeln väl har börjat svänga snabbt är den svårare att få stopp på, berättar han). Utöver psykosen har Jonas Böhlmark bara haft två skov på tio år, varav den senaste i julas.
– Jag hade haft en tuff och stressig period, corona ställde mycket på ända. Det är målen som motiverar mig, så varför fortsätta träna 18 timmar i veckan utan mål? Plötsligt började sömnen rubbas, jag vaknade inom sex timmar, glad och med hur mycket energi som helst, full av idéer, jag kände ”nu lever jag verkligen”. Jag blev tvungen att kyla ner hjärnan med en hög dos olanzapin – för jag vill aldrig hamna på psyket igen. Skoven kostar på, jag känner mig fortfarande trött, säger han.
Jonas Böhlmark brukar använda en liknelse: bipolär sjukdom är lite som diabetes, men istället för problematiska blodsockernivåer är det dopaminnivåerna som lever rövare. Likt en diabetiker behöver han strukturerad mat, träning och sömn för att förebygga de skadliga tillstånden. En annan ovärderlig livboj är hans anhöriga som direkt noterar när svängningar är på gång, så att bromsande åtgärder kan sättas in i tid. De gånger han har hamnat i djupa dalar har nära och kära rent fysiskt släpat honom ur sängen.
– De har sett till att jag har tränat i princip varje dag året om i tio år. När man mår dåligt är springa hårda intervaller det sista man vill, men lindringen och kicken som man får av träningen är enorm och konditionsidrott stärker hjärnan, säger Jonas Böhlmark.
Han rosar också hjälpen han har fått av vården, till exempel har en sjuksköterska ringt honom varje vecka i tre års tid för att stämma av läget.
– Jag är jättenöjd med vården här i Stockholm, den är helt fantastisk. Nu håller vi dessutom på med en adhd-utredning. Samtidigt är det tragiska att vi som får hjälp är de minst sjuka. För att få en diagnos behöver man uthållighet – väntetiden kan vara lång – och ork att passa läkartider med mera, säger han.
Vill bidra till optimism
Syftet med det stundande skidäventyret är att rikta ljuset mot bipolär sjukdom, Jonas Böhlmark har redan intervjuats i en rad lokala och rikstäckande tidningar. Under de cirka sju-åtta veckorna i svensk och finsk vildmark ska äventyrsduon jobba vidare på en bok, som kommer att bli en ”väldigt rolig och insiktsfull berättelse om bipolär sjukdom” lovar han.
– När jag kom ut från psyket fick jag ett kompendium som sa ”du lever med en av de tio mest handikappande sjukdomarna”. Jag är glad att jag slängde pappret. Den som googlar eller läser på Flashback möts av hemskheter, det är ingen kul läsning för en nydiagnostiserad ung vuxen.
Han understryker allvaret – bipolär sjukdom är diagnosen som medför högst självmordsrisk, berättar han. Samtidigt tycker han att sjukdomsskildringen är ensidig, bristen på goda exempel var anledningen till att han valde att offentliggöra sin diagnos på Instagram.
– Jag vill inspirera unga vuxna att välja idrott och att sluka böcker, istället för att söka kickar och dricka alkohol. Jag är i princip nykterist, för kickar får jag ändå av den här hjärnan! Jag vill att unga vuxna, som har precis fått diagnosen och känner sig sköra, får veta att vi är många med bipolär sjukdom som genom bra stöd och god sjukdomsinsikt lever bra liv.
Två snabba frågor till Jonas Böhlmark:
Brukar du få höra att maniska episoder och din förmodade adhd är superkraften bakom dina framgångar?
– Det är svårt att säga vad som är sjukdomen och vad som är jag: i grunden är jag positiv, energisk, kreativ och lite … naiv. Jag fick för mig att vinna Vasaloppet och kom 84:a efter tre års träning, vilket inte är dåligt. Jag är ofta kvick i tanken och har massor med idéer. Varför är det inte fler arbetsgivare som tar vara på detta divergenta tänkande? Jag kan bli kränkt av att våra idéer jämt stämplas som vanföreställningar – det krossar en kreativ själ. Varför är mina idéer sämre än någon ”normalstörd” persons idéer på Konstfack?
– Det kan upplevas som en superkraft men man ska aldrig experimentera med medicinerna. Men klart, om jag är speedad känner jag mer ork, energi och högre ”go”. Samtidigt leder det hypomaniska till att jag sover sämre. Jag använder olanzapin som nödbroms ibland och medicinen dämpar signalsubstanserna, får mig att gå upp i vikt och utan medicinen upplever jag en högre prestationsförmåga. Men samtidigt sover jag och återhämtar mig bättre av medicinen. Så allt har både fördelar och nackdelar.
När det gäller bipolär sjukdom och samhället – vad är dina förhoppningar?
– Att psykisk ohälsa ska sluta vara skämmigt. Och mer forskning om psykiska sjukdomar. Tio procent av alla svenskar äter någon form av psykofarmaka. Antipsykotiska läkemedel är jättebra – men tänk om det gick att klippa bort komponenten som gör att vissa går upp 30 kilo på nolltid av medicinen? Många som har bipolär sjukdom mår även fysiskt dåligt, utan träningen hade jag inte mått så bra som jag gör. Fysisk aktivitet på recept, FaR, där man får ett gymkort, gör det svårt att komma igång på riktigt. Tänk om man kunde få en personlig tränare på recept via FaR?
Jonas Böhlmark
Född: 1990
Bor: Stockholm
Gör: Elitidrottare, influencer och personlig tränare
Gillar: Träna, läsa böcker och umgås med vänner
Följ: På Instagramkontot @jonasbohlmark kan du hänga med på skidäventyret, som inleds i slutet av mars.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Hon slutade med adhd-medicin: ”Jag har fått bråka med psykiatrin”
- Rustar unga vuxna med npf för arbetslivet: ”Ganska hoppfull på sikt”
- Här ges distansundervisning som särskilt stöd: ”Måste ha rimliga förväntningar och inte tro att detta kommer att lösa allt”
- Så här funkar WISC-testet
- Läs- och skrivkrisen i skolan slår hårt mot elever med autism
- Pandas – en autoimmun sjukdom med neuropsykiatriska symtom