– Jag vill få bort den negativa stämpeln kring adhd. För min dotters skull vill jag bana väg för henne genom mina böcker.
Malin Roca Ahlgren är författaren till boken ”Coolt med ADHD”, som är en bok för barn i åldern 9-12 år och syftar till att bredda kunskapen kring diagnosen och öka förståelsen hos omgivningen. Hon skrev boken efter att hennes dotter fick en adhd-diagnos när hon var 9 år, och hon var inte speciellt glad över det.
– Jag tänkte då att jag måste göra någonting för att det här ändå ska bli bra för henne. Själv tycker jag att läsa ger en igenkänning och man blir bekräftad och känner sig inte ensam om man läser en bok om någon i samma situation.
I första hand ville Malin Roca Ahlgren att boken skulle hjälpa hennes dotter, som idag är öppen och stolt och pratar positivt om sin diagnos. Och om andra kunde känna igen sig var det en bonus.
– Jag har fått väldigt mycket positiv respons från andra. Det har lärt mig vilken makt skönlitteratur kan ha. Det är en sådan boost med alla tack jag fått från läsare, att jag har skrivit två böcker till.
Skolfokus
I oktober kommer boken Jag har ADHD, som också handlar om huvudpersonen Alice, men i den här boken har Malin Roca Ahlgren fördjupat sig i Alice vardag och de problem som kan uppstå i skolan. Dessutom har hon fått en bonuslillebror som flyttat hem till familjen.
Böckerna är uppbyggda på samma sätt med stora bokstäver, korta kapitel och med bilder. De fungerar både som högläsningsböcker och för barnen att läsa själva. Längst bak i böckerna finns råd och tips. Korta meningar med konkreta åtgärder tänkta för att underlätta livet både i hemmet och i skolan.
Nästa bok behandlar ångest
I skrivande stund författar Malin Roca Ahlgren sin tredje bok om Alice och hennes vänner. Den boken handlar om ångest.
– Det är så många barn i skolåldern som har ångestproblematik. Det är ett ämne som måste belysas. Det går inte att göra något ”coolt” med ångest, utan det är bara skitjobbigt. Men jag tror det kan bli lättare om omgivningen blir mer förstående.
I boken har den fiktiva figuren Lisa en klump i halsen, tryck över bröstet, svårt att andas och läsaren får följa med till BUP och på KBT.
– Det finns inga böcker om ångest för den här åldersgruppen, 9–12. Men jag tror många kan känna igen sig i Lisas känslor.
Malin Roca Ahlgren är själv lärare och tror att mycket av ångestproblematiken hos barn och unga beror på ökade krav och stress i skolan.
– Jag är en antistresskämpe som inte tycker att barn ska ha läxor och prov. Det skapar bara mer ångest. En bra lärare ska inte behöva prov och läxor som måttstock!
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Spel byggt på hjärnforskning får barn att prestera bättre i skolan
- Så här funkar WISC-testet
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Så fungerar adhd-medicin
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Biologisk klocka även för män