När Malin Wiberg var föräldraledig engagerade hon sig i organisationen Min stora dag, som ordnar en ”önskedag” för svårt sjuka barn, där de får en önskning förverkligad. Hon blev där inspirerad att fortsätta att arbeta med meningsfulla aktiviteter för barn. 2011 startade hon en fritidsverksamhet för barn med högfungerande autism, tillsammans med specialpedagogen Eva Kristina Isaksson. Idag erbjuder Mindme både daglig verksamhet och korttidsvistelse enligt LSS till personer med autism och har precis utvidgat verksamheten till personer som också har lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Deltagarna kommer från kommunerna i nordöstra Stockholm. Lokalen på 450 kvadratmeter finns i ett kontorshus i Danderyd.
– Vi vill skapa en plats att komma till för att ha det roligt eller vilsamt. Många har en svår vardag, till exempel svårt i skolan eller med relationer, så vi vill pytsa in lite livsglädje och gemenskap. Hos oss är det helt kravlöst, allt sker på deltagarnas villkor, säger verksamhetschefen Malin Wiberg.
Naturen som resurs
Företaget erbjuder två dagliga verksamheter för vuxna. Team Trädgårdstider tar hand om verksamhetens kolonilott som ligger en kilometer från lokalen. Deltagarna följer året med plantering, vattning, skörd och planering av nästa års odling. Studions dagliga verksamhet är till för dem med större omsorgsbehov. Fokus är på skapande, även där kopplat till natur och trädgård.
– Vi använder till exempel fynd från naturen till kransarna vi binder nu på hösten. På lotten odlar vi bland annat grönsaker och kryddor. Det är roligt för att det är lätt att se resultat där. I somras fick jag glada sms om jordgubbarna som kom upp, säger Malin Wiberg och fortsätter:
– Människor mår bra av att vistas i naturen. Vi vill också inspirera till motion och hälsa genom att gå ut i stället för att föreläsa om motion. Om vi frågar: ”ska vi träna?” kan svaret bli nej, men om vi frågar: ”ska vi gå till lotten och plocka rabarber?”, kan svaret bli ja och deltagaren får vardagsmotion på köpet.
Efter årsskiftet startar en tredje daglig verksamhet, Strumpfabriken, som ska sälja strumpor. En del av deltagarna arbetstränar också deltid, till exempel i second hand-affär eller på hunddagis. Alla gör en individuell planering minst en gång per termin.
Gemenskap på fritiden och skolloven
Korttidsverksamheten består av fritidsklubbar kvällstid som riktar sig till olika åldersgrupper. På tisdagar får de som är mellan 15 och 20 år sy och skapa. På onsdagar träffas ungdomar mellan 9 och 13 år för till exempel dataspel, sällskapsspel och pingis. Torsdagarna är riktade mot 14–19-åringar med lindrig intellektuell funktionsnedsättning och fokuserar på rörelse. För dem som vill ordnas ibland utflykter i stället, så som besök på Kulturhuset i Stockholm. I närheten finns även simhall, badminton och bowling. Vid fredagsmyset har man två olika åldersgrupper. Maten lagas tillsammans med inslag från kolonilotten och nya rätter introduceras ofta. På helger och skollov håller Mindme till på Väddö utanför Norrtälje. Vanligtvis utgår man även då från aktiviteter utomhus, som promenad, fiske, utomhuslekar och utflykter.
– Men det kombineras med fredagsmys: film, laga mat och baka, sällskapsspel, pyssel, spela musik, bada och annat som hör en skön helg till. Målet är aktivitet och återhämtning i bra kombination, säger Malin Wiberg.
I den dagliga verksamheten finns 30 platser och i korttidsverksamheten 40 stycken. Under 2019 siktar Mindme på att fördubbla antalet platser. Personalen är i huvudsak socionomer, lärare eller undersköterskor. Utöver dem har man timanställda med specialkompetens, såsom en bildkonstnär för skapandegruppen. I arbetet utgår man från det friska och använder tydliggörande pedagogik och strävar efter meningsfullhet genom Aaron Antonovskys teori om KASAM, känslan av sammanhang.
Läs mer: https://mindmeomsorg.se/
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Spel byggt på hjärnforskning får barn att prestera bättre i skolan
- Så här funkar WISC-testet
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Så fungerar adhd-medicin
- Psykologernas 10 tips för bättre relationer i skolan