Nästa artikel

  • "Vi vill lyfta fram barnens och föräldrarnas röster och vad som är viktigt för att situationen ska bli bättre", säger Susanne Berneklint, projektledare på Attention.
  • Omslaget till nya boken.

Premium ​Tusentals skolbänkar står tomma varje dag i den svenska skolan på grund av vad som kallas problematisk frånvaro. Trots återkommande larm i medierna har de frånvarande elevernas röster sällan hörts. I en ny bok berättar åtta ungdomar om sina erfarenheter och Special Nest fick chansen att intervjua en av de drabbade. "Det var en aggressiv och dålig miljö och jag vet inte om lärarna var överarbetade, men det är ju inte en ursäkt", säger 19-åriga Elsa.

Elsa är 19 år och intresserad av skapande och av kemi och av att förstå varför vi människor gör som vi gör. Hon jobbar på polisarresten i Umeå och drömmer om att plugga vidare på högskola för att bli ingenjör. När hon gick i nian i grundskolan hade hon hög frånvaro och på gymnasiet blev frånvaron upp mot 100 procent. I boken ”Tusen tomma skolbänkar” berättar hon om vad som gjorde det omöjligt att gå till skolan och om vad som ledde till en lösning. – Det viktigaste

Premium - tillgängligt för prenumeranter

Teckna prenumeration
Annons