Du kan få hjälp
Innan jag blev ett psyko trodde jag att man bara behövde ringa doktorn och så skulle en hel stab rycka ut. Kanske inte med tvångströja och lugnande, men någon hade gärna fått tala om vad som hänt, varför och hur jag borde gå till väga för att komma på fötter igen. Enkla frågor som jag ämnar ge svar på i den här boken. Det tog mig nästan fyra år att få all information om mina rättigheter, och jag tänker sammanfatta allt i ett kapitel.
Mitt råd till dig som fastnat i pappersdjungeln någonstans på vägen är att börja från ruta ett. Att börja i mitten hör inte till våra styrkor. Släng blanketterna som skräpar på köksbordet. De kommer ändå aldrig att bli ifyllda. Eller elda upp dem under en mysig ceremoni. Börja sedan om från början (om du orkar kan du självklart fortsätta där du är), men denna gång med ett Jävlaranamma. Förlika dig med att du blivit orättvist behandlad av allt och alla. Skit i att anmäla den där läkaren som missade din psykos, och glöm de där tusenlapparna från Försäkringskassan som faktiskt är dina. Du ska lägga din energi på annat nu, som att få ett drägligt liv. Det kommer en tid för revansch. Medan du går och väntar på ersättning eller det där skadeståndet är det ditt liv som passerar. Gå framåt i livet med rak rygg och vänd aldrig mer tillbaka.
Det finns hjälp, alla har rätt till den. Men för att få den måste du tjata, orkar du inte – be någon anhörig om hjälp. Steg ett är att få rätt utredning, rätt diagnos, rätt medicin och en bra person inom vården som följer upp. Har du det redan kan du hoppa till steg två.
Hälso- och sjukvårdslagen säger att alla har rätt till en bra vård (1982:763). Sedan den 1 juni 2010 är vårdgarantin inskriven i lagen. Den innebär att du kan byta till en annan vårdgivare, även privat för samma kostnad, om den du har inte kan ge dig besök eller behandling inom en viss tid. Enligt lagen ska läkaren ge dig information om vårdgarantin utifrån just din situation. Läkaren ska tala om för dig hur långa väntetider mottagningen har. Är de för långa ska mottagningen hjälpa dig att hitta en annan där du kan få hjälp inom rimlig tid.
Så här ser vårdgarantin ut
Husläkare: Ring Vårdguiden på 1177 om du inte har en husläkare. Där ska de hjälpa dig att hitta en. Be dem koppla dig på en gång. Du har rätt till att träffa en husläkare inom fem dagar.
Specialist: Efter att ha fått en remiss av din husläkare ska det ta högst 30 dagar innan du får träffa en specialist inom området.
Behandling: Anser specialisten att du behöver behandling ska det ta max 90 dagar innan så sker.
Får du inte den hjälp du behöver ska du i första hand vända dig till din mottagning. Skiter de i dig – byt mottagning. Tveka inte att höra av dig till patientnämnden, de hjälper dig vidare. Du hittar din patientnämnd på webbplatsen ivo.se.
Sätt dit alla idioter!
Det finns fler lagar och författningar till din fördel. Du har till exempel rätt att byta läkare om du inte är nöjd. Det finns många rötägg där ute. De vet bara inte om det själva. Vill du inte ha hjälp har du även rätt att säga nej. Om de inte kommer på dig mitt i en psykos eller ett självmordsförsök, vill säga. Då kan du bli tvångsomhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Lagen är till för ditt eget bästa. Du kan när som helst överklaga och du har rätt till ett juridiskt ombud. Tanken är att du ska få så bra vård som möjligt under tvångsintagningen. Lagen är till för dig som är patient, inte personalen. Utnyttja det!
Du får när som helst avbryta och/eller byta ut en behandling eller medicinering. Är ditt krav på ny behandlingsform ”inom rimliga gränser” har du rätten på din sida. Din läkare har då skyldighet att tala om de alternativ som finns. Om du tycker att dina gränser är rimliga, stå på dig! 2015 kom en ny lag, patientlagen. Den innebär att din vårdkontakt har skyldighet enligt lag att ge dig information om till exempel ditt tillstånd, behandlingsmetoder, komplikationer, risker och hjälpmedel. Inte nog med det, det ska ske på ett sätt så att du förstår. Skulle du inte förstå vad din läkare säger är det alltså inte fel på dig, utan det är hen som är olaglig. I patientlagen står det också att du har rätt att välja en specialistmottagning eller vårdcentral var du vill i Sverige. Väljer du ett annat landsting har du samma villkor som de som bor där. Men vårdgarantin gäller inte utan remiss. Läs mer om patientlagen på till exempel 1177 Vårdguidens webbplats, 1177.se, eller ring 1177 och gör knappval 1.
Ring det där samtalet i dag. Vänta inte en sekund till. Under tiden du väntar på remisser och beslut finns det andra du kan vända dig till. Här kommer en lista på viktiga adresser och telefonnummer. Ha den lättillgänglig och tveka aldrig att ringa.
Mind Självmordslinjen, öppet 06–24, tel. 90101. De har även en chatt på webbplatsen: mind.se och Mind Forum, där finns ett anonymt modererat stödforum, en katalog med berättelser från andra som mått dåligt och faktatexter på nio språk.
Nationella hjälplinjen: www.nationellahjalplinjen.se, jourtelefon för kris- och stödsamtal, 13–22 alla dagar, tel. 020-22 00 60.
Jourhavande kompis, Röda Korsets ungdomsförbund: www.rkuf.se. Chatt för barn och ungdomar upp till 25 år, måndag–fredag 18.00–22.00 lördag–söndag 14.00–18.00.
Kyrkans jourtjänst: www.kyrkansjourtjanst.se. Det spelar ingen roll om du tror eller på vad. Volontärerna på Kyrkans jourtjänst lyssnar och stöttar dygnet runt över telefon, tel. 031-800 650.
Om du ringer larmnumret 112 mellan klockan 21.00 och 06.00 kan du fråga efter jourhavande präst. Då får du prata med en präst som har tystnadsplikt. Du behöver inte vara kristen för att ringa jourhavande präst.
Jourhavande medmänniska: www.jourhavande-medmanniska.com. Klockan 21–06, året runt. De som svarar är inte professionella kuratorer utan vanliga medmänniskor, tel. 08-702 16 80.
Arbete
Nästa steg är att ta sig ut på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen ska plocka upp oss när vi ligger mellan stolarna och sprattlar. De fyller en funktion i samhället! Men för att få deras hjälp för oss med extrabehov krävs ett läkarutlåtande och helst en diagnos, så det är alltså i den änden du ska börja. När det är avklarat är det bara att sätta igång.
Här finns olika alternativ, låt inte rubrikerna skrämma dig, jag förklarar allt.
Anställning med lönebidrag
Arbetsförmedlingen betalar arbetsgivare som anställer psykon. Nästan alla arbetsgivare gör det och det kryllar av oss på arbetsplatserna, det är bara så att få talar om det (och självklart är det sekretessbelagt).
Kom bara på vad du vill syssla med, florist eller statsminister – ingen dröm är för stor eller liten. Tala sedan om det för din arbetsförmedlare så kan hen sälja in dig med rabatt – ju mer psyko, desto billigare. Lönebidraget gäller både vid nyanställning och, i vissa fall, när du kommer tillbaka till ditt gamla jobb efter en svacka med sjukersättning eller aktivitetsersättning. Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer storleken på lönebidraget och talar om för arbetsgivaren vilka dina behov är. Du kan ha lönebidrag i upp till fyra år, är dina behov av stöd mer långvariga kan en trygghetsanställning (se nedan) passa bättre.
Du måste berätta om dina svårigheter för att arbetsgivaren ska veta dina behov och vilka arbetsuppgifter du ska ha. Däremot behöver du aldrig tala om exakt vilket slags psyko du är. Du behöver till exempel inte säga att du har schizofreni eftersom det väcker obehagskänslor hos icke-psykon, det räcker med att förklara svårigheterna och behoven. Jag föredrar till exempel att säga att min känslighet beror på adhd, inte att jag haft en psykos. Dina arbetskamrater däremot kommer aldrig få veta någonting, och du behöver inte berätta!
Utvecklingsanställning
Du kan få hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta ett jobb som passar dig och din arbetsförmåga, ett skräddarsytt jobb. Eller så hittar du ett jobb du vill ha och presenterar för din arbetsförmedling. Det kallas utvecklingsanställning och varar i max ett år. Det är en slags betald arbetsträningsplats där du ska utveckla något, till exempel hälsa, kompetens eller få erfarenhet. Saker man tar hänsyn till är arbetstid, tempo, arbetsuppgifter och att du kan få hjälp till att utvecklas.
Arbetsförmedlingen hjälper dig innan och under tiden. Du får i god tid innan anställningen tar slut hjälp med att planera din framtid. Även här kan arbetsgivaren få bidrag. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om det. En utvecklingsanställning räknas inte som en vanlig anställning, och arbetstrygghet, LAS, gäller inte. Det är en bra början för att utvecklas och sedan fortsätta med lönebidrag eller trygghetsanställning.
Trygghetsanställning
En trygghetsanställning innebär att Arbetsförmedlingen hjälper dig att hitta ett jobb som passar dig och dina behov, eller att du på egen hand hittar en arbetsplats du gillar. Arbetsgivaren får bidrag och du får en vanlig lön och ett vanligt kollektivavtal, eller liknande försäkringar. Det trygga i en trygghetsanställning är att du kan få behålla den till pensionen. Därför krävs det oftast att dina svårigheter inte försvinner, till exempel som adhd. Arbetsförmedlingen följer upp så länge de ger bidrag till din arbetsgivare, så tveka aldrig att klaga om du inte känner dig nöjd!
Skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare (OSA)
OSA betyder att du kan få hjälp på en arbetsplats med till exempel utbildning och kamratstöd. För att få OSA behöver du uppfylla vissa svåruttalade kriterier, till exempel om du är arbetslös med socialmedicinskt funktionshinder, har rätt till stöd enligt LSS eller har varit borta under en mycket lång tid. Det kan se olika ut beroende på din situation, men tanken är att du ska få hjälp att komma ut på arbetsmarknaden med nya, bra meriter! Det är din kommun som har OSA-pengarna. Får du en plats genom OSA skriver kommunen och Arbetsförmedlingen ett kontrakt som varar i max två år.
Anställning hos Samhall
Du som har funktionsnedsättning kan få en anställning på Samhall, då får du en riktig anställning med kollektivavtal. Genom Samhall får du prova på olika arbetsuppgifter. Blir du anställd på ett ställe har du ett år på dig att prova. Funkar det inte är det bara att komma tillbaka till Samhall. Målet är att du ska få ett jobb ute på arbetsmarknaden och genom Samhall får du lära dig och prova på. Du får också hjälp att hitta ett jobb som passar dig och stöd att söka det.
Stöd till personligt biträde
Har man en funktionsnedsättning har man rätt till stöd till personligt biträde. Det är pengar som Arbetsförmedlingen betalar ut. Pengarna kan gå till din arbetsgivare, eller till den som hjälper dig på en arbetsplats. Tanken är att de ska täcka alla extrakostnader. Du behöver informera Arbetsförmedlingen vem ditt personliga biträde är, vad det kostar och hur många timmar i månaden du behöver det. Är du egen företagare kan pengarna gå till dig. Summan är högst 60 000 kronor på ett år.
Stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen
Du som har anställning, är egen företagare, har praktik eller annan svåruttalad anställningsform (se ovan), har även rätt till hjälpmedel på arbetsplatsen och i hemmet. Ta reda på vilka behov du har och vad som finns. Till exempel kan man få ett så kallat bolltäcke för att sova bättre.
Stödet får kosta max 100 000 kronor var för dig och arbetsgivaren. Om det är annan komplicerad och dyr teknik kan beloppet bli högre. Arbetsförmedlingen bestämmer om du ska få stödet, sedan hyr eller köper de hjälpmedlet. Om du får det betalar de för 12 månader, sedan får arbetsgivaren eller Försäkringskassan ansvara för kostnaderna.
Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd (SIUS)
Om du är arbetslös med en funktionsnedsättning kan du få stöd av en SIUS-konsulent. Se det som en coach. Du talar om vad du vill jobba med och vilka dina behov är. Din personliga coach tar kontakt med en arbetsgivare anpassad efter dina behov medan du lutar dig tillbaka. Sedan går du en introduktionstid på din nya arbetsplats, sida vid sida med din coach medan du får aktivitetsstöd. Efter ett tag trappas det ner och du jobbar mer självständigt. Du har rätt till din coach upp till ett år, ibland längre. Sedan står du förhoppningsvis på egna ben och fixar ditt specialanpassade jobb!
Särskilt stöd vid start av egen verksamhet
Även vi psykon har möjlighet att starta eget. Varning utfärdas för allt pappersarbete. Känner du att du inte klarar det men ändå vill jobba självständigt, be Arbetsförmedlingen om att få bli anställd av ett faktureringsföretag som sköter det åt dig – självklart med lönebidrag!
Men även för dig som klarar pappersdjungeln finns hjälp. Lägg fram din affärsplan, nappar Arbetsförmedlingen kan du få låna upp till 60 000 kronor, skattepliktigt. Du kan också få aktivitetsstöd, baserat på din a-kassa upp till sex månader. Det du tjänar under tiden lägger du i företaget. Men se till att du klarar dig då du kan bli återbetalningsskyldig inom tre år. Det är viktigt att veta om man orkar driva eget innan man tar ett lån!
Om vi psykon kommer ut på arbetsmarknaden, kanske till och med tar över chefspositioner och blir statsministrar – då kommer den dagen då hela samhället anpassas efter oss. Den dagen behöver vi inte arbetsmarknadspolitiska åtgärder längre.
Här kommer en liten sammanfattning:
Tyvärr ser vården i dag inte ut på det viset att du får svar på alla dina frågor om du blir sjuk. I mitt eget fall tog det flera år. Även om jag vid flera tillfällen ställde frågorna. Det räcker inte med att be snällt om hjälp. Du måste tjata. Och du har rätten på din sida. Hälso- och sjukvårdslagen säger att alla har rätt till en bra vård (1982:763). Det finns också fler lagar och författningar till din fördel. Dem ska du ta reda på och utnyttja. Du får en lista på viktiga adresser och telefonnummer.
Jag listar också dina olika alternativ att ta dig ut på arbetsmarknaden, det är Arbetsförmedlingen som hjälper dig. Tanken är att om vi psykon kommer ut på arbetsmarknaden blir den mer och mer anpassad efter oss.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- ”Jag strular till saker som normala klarar på autopilot”
- Så tänker personer med autism om kärleksrelationer
- Larmet: En av tre elever med autism missar gymnasieexamen
- Specialpedagogerna kan lämna elevhälsan – utredning pågår
- Idol-finalisten Margaux Flavet hyllas för sin öppenhet om autism
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Trotssyndrom - en omtvistad diagnos