Stefan Leonardsson, 36, har stigit upp tidigt för att hinna med 05.37-tåget från Skövde. Exakt en timme och 33 minuter senare rullar det in på Göteborgs centralstation. Därifrån promenerar han bort mot Packhuskajen och ställer sig på den gångbro över Göta älv som binder samman Hisingen med city. Han blir kvar med sin kamera fram till lunchtid och fotograferar de passerande kanalbåtarna. När han beger sig till tågstationen igen har han tagit kort på tre kanalbåtar och en Stena Line.
– Jag började fotografera 2007. Först tog jag foton i kyrkor. Sedan fortsatte jag med andra saker som går att ta bild på, som bussar, flaggor, fyrverkerier och tåg. Jag tycker att det är kul att hålla på, säger han.
När Stefan Leonardsson, som är diagnostiserad med Aspergers syndrom, ännu gick på högstadiet började han praktisera som vaktmästare i Sankta Helena Kyrka i Skövde, på promenadavstånd från skolan. Arbetsuppgifterna bestod bland annat av att tända ljus, städa, hänga psalmerna och sköta klockringningen. Vid millennieskifte var det Stefan som ringde in det nya århundradet. I 17 år, mer eller mindre varje dag, jobbade han i kyrkan.
– Folk trodde att jag bodde där, säger Stefan Leonardsson, skrattar till och fortsätter:
– Jag gick på nästan varenda gudstjänst och var med på alla konfirmationer.
Fotat tusentals kyrkor
Trots att han fortfarande besöker Sankta Helena ofta och känner alla som jobbar där, har han de senaste åren vigt sin vakna tid åt något annat: fotograferande av kyrkor. Hans första fotoobjekt var orgeln i Sankta Helena. Snart nischade han in sig på att fota kyrkor utifrån och började beta av alla kyrkor i närområdet. I början cyklade han. Men när kyrkorna började ligga längre bort fick han ta buss eller tåg. Sedan starten 2007 har han tagit exteriörbilder på 2 774 kyrkor och snart täckt hela södra Sverige. Alla foton skickar Stefan Leonardsson till Svenska kyrkans bildarkiv i Uppsala. Som tack för att de får använda hans verk har han fått en digital systemkamera.
– Jag har sett många vackra och gamla kyrkor sedan jag började. Den vackraste var nog Ljusnarsbergs kyrka i Kopparberg. Det är en röd träkyrka med flera spiror. Jag var där när det var vinter och snö så det var extra tjusigt.
"En livsstil"
När han har skickat bilderna i råformat till Uppsala, bildbehandlar han dem i datorn och gör bildspel med bakgrundsmusik till. Sedan han började fotografera har han läst flera hundra nätbaserade kurser i foto och bildbehandling. Musiken som han använder till bildspelen har han själv bandat på diktafon när han har spelat orgel i Sankta Helena. Bildspelen arkiverar han sedan på externa hårddiskar för att datorn inte ska bli för trög att jobba med. I dagsläget är han uppe i runt en halv miljon bilder.
– Jag jobbar hela dagarna från fem-sju-tiden på morgonen till klockan 22 på kvällen. På sommaren är jag ofta ute och fotograferar. När jag är hemma lägger jag på musik till mina bildspel, bildbehandlar eller planerar kommande resor. Innan jag åker till en ny kommun måste jag hitta alla kyrkorna i kartboken och mäta avstånd. Sedan gör jag ett schema för dagen.
När vi talas vid i maj står Finspångs kommun och dess sju kyrkor näst på tur. Han räknar med att klara av alla kyrkorna på samma dag. Totalt finns det ungefär 3 600 kyrkor i Sverige och Stefan Leonardsson har drygt 800 kvar att fotografera. I södra Sverige är det bara kyrkorna i Waldermarsviks kommun som ännu inte är avklarade. Därefter planerar han att jobba sig igenom Dalarna och vidare norrut. Men de kyrkor som återstår är det långa avstånd till och han räknar med att det dröjer många år innan hans självpåtagna uppdrag är slutfört.
– Målet är att få alla Sveriges kyrkor på bild och jag är inte klar än om man säger så. Men att åka runt och fotografera kyrkor är min passion. Jag ser det som en livsstil.
Stefan Leonardsson
Ålder: 36 år
Bor: Lägenhet i Skövde
Familj: Mamma, pappa och lillebror
Gör: Har som projekt att fotografera alla kyrkor i hela Sverige. Hittills har han hunnit med nästan 2 800 stycken.
Liknande innehåll
Populärt innehåll idag
- Spel byggt på hjärnforskning får barn att prestera bättre i skolan
- Så här funkar WISC-testet
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- Så fungerar adhd-medicin
- Biologisk klocka även för män