Nästa artikel

  • Anders Barnå är vd på Unicus, ett kvickt växande konsultbolag inom it där samtliga konsulter har autism.

Största delen av tekniksektorn larmar om brist på kompetent arbetskraft. Samtidigt rasslar det in spontanansökningar till konsultbolaget Unicus, som växer så det knakar. Framgångsreceptet är att anställa it-konsulter med autism och vara helt transparent i kontakten med kunderna. Special Nest har intervjuat vd:n Anders Barnå.

Förra gången Special Nest tittade in hos konsultbolaget Unicus var företaget färskt på svensk mark. Då hade tre it-konsulter med autismspektrumdiagnos (ASD) anställts. Företaget har fortsatt växa år efter år och har nu 50 konsulter, samtliga med autism. Inte heller covid-19-pandemin lyckades sätta käppar i hjulen för expansionen eller företagets anställda, berättar Anders Barnå, vd på Unicus i Sverige.

– Hela näringslivet gick hem och vi insåg snart att det fungerande utmärkt för våra medarbetare att jobba hemifrån. Vi gjorde en mätning där vi fick en tydlig majoritet – konsulterna upplevde att de var väldigt mycket mer effektiva då än tidigare. Vi talar gärna om för våra kunder att två till tre dagars hemarbete per vecka är optimalt för vår grupp, säger han till Special Nest.

 

Många ansökningar och få avhoppare
När Anders Barnå fick vd-uppdraget hösten 2016 visste han ingenting om autism.

– I mitt förra bolag upplevde jag ett affärsmässigt problem – vi hade väldigt svårt att hitta och behålla duktiga testare. När aspergeregenskaperna hamnade på min agenda och jag läste på, så insåg jag att vi kan lösa det problemet, konstaterar han.

Häromåret larmade it-sektorns branschorganisation om ett underskott på 70 000 personer till 2024. Medan största delen av it-branschen ägnar sig åt att jaga kompetent arbetskraft så rasslar det in på ett ungefär 150–200 ansökningar till Unicus varje år.

– Vi har avsevärt lägre personalomsättning än andra konsultbolag. Vi tappar självklart enstaka personer, men det vi tycker oss se är att våra medarbetare i högre utsträckning än andra väljer att behålla tryggheten och stanna på sin arbetsplats, säger Anders Barnå.

 

Praktikperiod och provanställningar
Om du vill bli konsult hos Unicus ska du ha kompletta gymnasiebetyg, kunna programmera, vara intresserad av tekniksfären, bo nära något av kontoren och vara beredd att jobba heltid. Du bör också gilla struktur, vara noggrann och bra på att exempelvis analysera och se detaljer.

CV och personligt brev är inget måste, men det är däremot en autismspektrumdiagnos.

– Vi kollar alltid att personen har diagnosen och kan visa intyg, självdiagnostisering funkar inte hos oss. Och för att funka hos oss ska konsulterna vara redo att vara öppna med sina diagnoser, säger Anders Barnå.

Han säger också att många som anställs är juniora och inte kastas in i hetluften direkt. Genom rekommendation från Arbetsförmedlingen inleds varje potentiell anställning med en tolvveckorspraktik i samarbete med just Arbetsförmedlingen.

– Vi tillhandahåller resurser, såsom datorer, handledning och stöd. Det handlar om att medarbetare ska få tid att komma in i matchen i lugn och ro, säger Anders Barnå.

Praktiken har tre syften, berättar han. Att kommersialisera medarbetarens kunskaper, den som har suttit hemma och programmerat kan behöva komplettera verktygen innan man ska ut i kommersiella sammanhang. Och att hitta rutiner – hitta sig själv, vara på plats, komma i tid, gå på möten.

– Det tredje är att vi som ledare ska lära känna individen, så vi rent praktiskt kan se vilken typ av stödbehov personen har, säger han.

En arbetsmarknadsenkät från Attention pekar på att arbetslöshet är vanligt bland personer med npf. It-konsulterna som anställs hos Unicus kommer i regel från arbetslöshet.

– Vi anställer aldrig någon som har ett jobb – om man har jobb behöver man inte oss, säger Anders Barnå.

Många arbetslösa har erfarenhet av att känna sig utnyttjade som praktikanter eller provanställda. Hur många har inte gått vidare till anställning?

– I vårt fall har vi en som inte har gått vidare de senaste tre åren.

 

”Transparenta med att alla har diagnos”
Efter de tolv praktikveckorna väntar sex månaders utvecklingsanställning, där upp till hälften av lönen utgörs av lönebidrag. Det är då det börjar bli dags att börja jobba med Unicus kunder, bland annat Vattenfall, SEB, Swedbank, Handelsbanken, Skanska, Scania, Postnord och SVT.

– Vi vet att de större traditionella bolagen ofta har ordnade strukturer, och vi vill satsa på kunder där vi kan få in flera konsulter. Redan i vår försäljning är vi helt transparenta med att alla personer som kommer från oss har en diagnos, säger Anders Barnå.

Exempel på konkreta anpassningar är att Unicus gör ett studiebesök där kunden får visa runt på arbetsplatsen – konsulten från Unicus kan då exempelvis få grepp om praktiska ting såsom lunchrummet, kaffemaskinen, omklädningsrum med mera. Sedan utses en så kallad ”work buddy” som finns hos kunden och som blir den givna länken mellan kunden, konsulten och Unicus konsultchef.

Allra viktigast i verktygslådan är transparensen, enligt Anders Barnå. Innan samarbetet drar i gång ser Unicus till att lära kundens aktuella team om autismspektrumtillstånd, bra förhållningssätt, tips och tricks, medan kunden får passa på att ställa frågor, höga som låga.

– Vi uppmuntrar att ställa frågan man sitter och undrar över, det är där en del förutfattade meningar kan dyka upp och redas ut. Transparensen upplevs som skön och får ofta ringar på vattnet. Klimatet sprider sig på arbetsplatsen, det blir ofta en större öppenhet kring olika individers speciella behov, säger Anders Barnå.

 

Vill se fler liknande företag
Just nu finns Unicus i Stockholm, Södertälje, Göteborg, Malmö samt en liten grupp i Örebro. Nyanställningar pågår och målet är att minst 100 it-konsulter på autismspektrumet ska finnas i företaget på nyårsafton 2024. Runt om i Europa finns exempel på företag med samma affärsidé – it-konsulter som har autism – men än så länge har det inte dykt upp konkurrenter i Sverige.

Anders Barnå hoppas på att Unicus snart får sällskap.

– Jag är väldigt öppen för att vara samtalspart för andra som sitter på liknande affärsidéer. Jag ser att vi har en roll att bidra med för att samhällets perspektiv ska förändras – och jag hoppas det ska hända mer framöver, säger han.

Unicus i korthet:

  • Företaget grundades 2009 i Norge av Lars Johansson Kjelleröd och ägs till 70 procent av norska investmentjätten Ferd.
  • 2017 startades Unicus i Sverige och 2019 slogs portarna även upp i Helsingfors.
  • Svenska Unicus har anställt 50 konsulter inom it, röda tråden är att alla har en autismdiagnos.
  • Unicus i Sverige omsatte 24,5 miljoner under 2021.
Kategorier: 
Liv & Hem
Annons