Det är en sensommardag år 2015 och en grupp barn och ungdomar träffas i en park i centrala Stockholm för att cirkelträna. Det är den ideella organisationen Charity Fit som står bakom arrangemanget. Deras verksamhetsidé är att ge barn och ungdomar möjlighet att motionera på ett roligt och hälsosamt sätt, utan onödigt fokus på prestation. Charity Fit startades 2014 av Cecilia Tuvesson och Linda Johansson. Idén fick de mest av en slump när de löptränade tillsammans.
– Linda hjälpte sin grannes dotter med engelskaläxorna och en dag frågade mamman om Linda inte kunde ta med dottern och träna litegrann. Vi tyckte att det var en jättebra idé och tänkte: kanske kan vi starta en gruppträning för barn? På den vägen är det. Senare presenterade vi Charity Fit och berättade om vår värdegrund på en skola på Lidingö. Efter det var det flera barn som ville vara med och träna, säger Cecilia.
Rolig och utmanande motion
Cecilia jobbar till vardags bland annat som projektutvecklare på hjälporganisationen World Aid Active och Linda jobbar på annonsavdelningen på Aller Media. Sedan starten av Charity Fit har de hållit regelbundna träningspass på olika platser i Stockholm för barn indelade i åldersgrupper från 4-13 år. Totalt är det runt 300 personer som har deltagit på träningspassen, som kan bestå av lättsam cirkelträning eller hinderbana.
– Det finns flera populära sporter som vi är glada att barn utövar, men vi vill vara ett alternativ till dessa. Hos oss är det inget fokus på tävling eller bedömning. Tanken är att de ska få motion på ett utmanande men roligt sätt. Det är viktigt att barn rör på sig. Det finns studier som visar att var femte barn är eller är på väg att bli överviktigt, vilket är något vi vill hjälpa till och ändra på, säger Linda.
Skänker bort halva medlemsavgiften
Men träningen är bara ena delen inom Charity Fit. Efter varje pass har de ett ”filtsnack” där de pratar om socialt ansvarstagande, värdegrunder och ledarskap. Föräldrarna till barnen betalar en medlemsavgift och 50 procent av denna skänker Charity Fit till tre välgörenhetsorganisationer – Talita, Kung över Livet och HOPE587. Det är barnet som blir medlem som får bestämma vilken organisation som pengarna ska doneras till. Resten av summan används för att driva vidare Charity Fit. De har också ett par unga ambassadörer som pratar och informerar om Charity Fit på sina respektive skolor.
– Vi har fått väldigt positiv respons från både föräldrarna och barnen. Det som är roligt är att barnen har blivit inspirerade till socialt entreprenörskap. Vi har ett barn som tillverkar figurer i lera och som vill sälja dessa för att sedan skänka pengarna till olika organisationer. Det är väldigt fint. Nu ska vi göra det möjlighet för henne att sälja de här figurerna genom vår hemsida, säger Cecilia.
– Hur känns det för er att ni har startat det här?
– Det är otroligt! När vi ser tillbaka så känns det som den mest självklara grejen. Men vi hade aldrig kunnat tro att vi skulle få så bra gensvar. Folk har frågat oss vad vi har för plan det närmaste halvåret, och vi har inte kunnat svara på det. Vi har bara låtit det utvecklas av sig självt och sprungit på människor som har hjälpt oss och bidragit med idéer. Det är inte bara vi två som har varit med på resan utan flera andra, vilket vi är oerhört tacksamma för, säger Linda.
– Hur tänker ni gå vidare?
– Det vore roligt om vi kunde få ännu fler barn att delta, för då får vi också mer pengar att skänka bort. Om det finns personer i andra delar av Sverige som vill starta upp Charity Fit-konceptet på sin ort så är vi jätteintresserade av att hjälpa till och stötta.
Alla är välkomna
Kung över Livet, en av organisationerna som har fått bidrag från Charity Fit, jobbar för att sprida kunskap om neuropsykiatriska funktionshinder. Ett av barnen som bestämde sig för att skänka halva sin medlemsavgift till organisationen heter Henry, 10 år, från Stockholm. Han är också en av Charity Fits unga ambassadörer (läs mer via länken). Hans mamma Sofie Quant berättar att Henry har koncentrationssvårigheter i skolmiljön och att deltagandet i Charity Fit har gett honom insikter om barn med särskilda behov. Bland annat har Kung över Livet varit där och föreläst om NPF och informerat om att alla barn har rätt till en fungerande skolgång och att få det stöd man behöver.
– Det har gett honom en bredare insikt i vad NPF är för något och att det är väldigt många barn som har särskilda behov. Charity Fit är bra för att neuropsykiatriska funktionshinder inte är någonting konstigt där, utan man ser till barnens individuella förmågor och styrkor och möjliggör utveckling och en positiv syn på en själv. Det kan verkligen behövas idag då många av dessa barn kämpar med dåligt självförtroende och en skolgång där barnen ofta inte får det stöd man enligt lagen har rätt till, säger Sofie Quant.
Populärt innehåll idag
- Brett spektrum inom autism och fler autismdiagnoser väcker debatt
- Mentalisering – att se sig själv utifrån och andra inifrån
- Dopamin – nyckelspelaren i hjärnans belöningssystem
- Så här funkar WISC-testet
- Pandas – en autoimmun sjukdom med neuropsykiatriska symtom
- Stimmande – ett sätt att bearbeta känslor
- ”Ofrivilliga blinkningar är vanligast”