Nästa artikel

  • Malin Roca Ahlgren, Jessica Stigsdotter Axberg och Anja Wikström är författarna bakom Hypersjälar.

De kallar sig “neuroförfattare” och har flera böcker i bagaget. Nu släpper de boken Hypersjälar, en intervjubok med berättelser från 27 personer som förändrat livet för andra. Den ska användas för att påverka.

Det var på bokmässan i Göteborg för två år sedan som idén uppstod. Författarna Anja Wikström och Malin Roca Ahlgren hade dragit sig undan från allt stök och satt sig ner för att hämta andan. När de talade om vad de sett på mässan kom de fram till att de båda hade samma upplevelse: det finns så många eldsjälar inom NPF-världen. Personer som borde uppmärksammas i en egen bok.

– När de åkte hem från Göteborg var idén född, och de ringde mig och frågade om jag ville vara med på projektet. Självklart sa jag 'ja', berättar Jessica Stigsdotter Axberg.

Jessica Stigsdotter Axberg blev den tredje länken i författartrion. Hon hade rötterna i reklambyrån, drev ett eget förlag och hade på egen hand givit ut Jippie-serien, barnböcker om att ha adhd.

 

“En person som förändrar livet för andra”
Tanken var att samla berättelser från personer som hade gjort ett avtryck i npf-världen. Personer som inte fick den uppmärksamhet de förtjänar. Namnet på boken blev Hypersjälar.

– Det finns så många som pratar om eldsjälar. Vi tänkte att om det man brinner för är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, då måste man ju vara en hypersjäl. En hypersjäl är någon som förändrar livet för andra, och gör det helt osjälviskt, säger Jessica Stigsdotter Axberg.

Nästa steg blev att hitta personer som kunde medverka med sina berättelser. De tre medförfattarna fick i uppdrag att leta fram sju intervjuobjekt var, totalt 21 stycken. Men det svåra visade sig inte vara att få tag i personer som kunde ställa upp, utan att begränsa omfattningen.

– Vi hade tänkt att ha 21 som mest, men kunde liksom inte sluta, det var så många intressanta personer. Vi hittade tusen till, så vi får väl trycka en uppföljare om ett år, skrattar Jessica Stigsdotter Axberg.

Till slut blev det 27 berättelser. Människor som uppfyllde kriterierna för att vara “hypersjälar”, alltså att de på något något sätt hade underlättat tillvaron för personer med NPF.

– De kan vara föreläsare, författare, journalister, det kan vara representanter för föreningar. De kan ha en egen diagnos eller inte ha någon. I boken får de svara på frågor om varför de gör det de gör. Vad de brinner för, helt enkelt.

När Jessica Stigsdotter Axberg får frågan om det är någon särskild berättelse som sticker ut, slår hon ifrån sig.

– Nej, det är för många, det är alldeles för svårt. Jag älskar allihopa och kan inte välja. Det finns de som jobbar i skolan, det är fantastiskt. Så finns de som jobbar med föräldrar, det är lika fantastiskt. Eller de som skriver böcker, så att vi kan förstå och så att informationen kan komma ut…

I Hypersjälar får de intervjuade personerna dela med sig av sina bästa råd och tips, riktade åt lite olika håll. Där en person har ett råd att ge till föräldrar till barn med NPF kanske en annan vill tipsa kommuner om hur man kan förbättra bemötandet.

– Boken innehåller över hundra tips, som den som läser kan använda för att själv komma vidare inom exempelvis kommunen eller skolan, säger Jessica Stigsdotter Axberg.

 

Har själva barn med NPF
Själva skrivprocessen gick oväntat lätt. De tre författarna fick snabbt sina egna roller och samarbetet fungerade bra. Däremot tog det längre tid än väntat.

– Det som varit svårt är för oss att hitta tiden. Och vi mår olika bra i olika perioder, mycket beroende på hur våra barn mår.

Alla i trion har barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket har gjort att gruppen haft lätt för att förstå varandras behov.

– En viss period orkade inte jag. Då fick projektet lägga ner en liten stund. Så kan det liksom vara i våra liv, och det har vi kunnat respektera i vår konstellation. Vi har den förståelsen, säger Jessica Stigsdotter Axberg.

 

Hade gjort mig mindre ensam
Författartrion hoppas att boken ska kunna sätta ljuset på personer som gör bra saker för personer med NPF. Det ska i sin tur göra det lättare att prata om funktionsnedsättningarna, och kanske underlätta tillvaron för personer som lever med dem. Jessica Stigsdotter Axberg tror att boken kan hjälpa personer i liknande situation som henne själv.

– Att få veta att det finns människor som jobbar för mig, utan att jag bett om det, det är fantastiskt. Det hade nog fått mig att känna mig mindre ensam.

Boken lanserades under Kung över livet-galan, som gick av stapeln i Stockholm den 24 april. Sedan ska den säljas också på vanliga internetbokhandlar. Men den ska även spridas på andra sätt.

– I stället för att donera pengar så donerar vi kunskap. När vi sålt två böcker kommer vi skicka en till en utvald person i Sverige. Det kan vara Gustav Fridolin, Stefan Löfven, Kronprinsessan  eller någon annan som våra hypersjälar vill skicka till. Folk som påverkar sin omgivning och som vi kan påverka med den här boken.

Annons